PROGRAMUL LITURGIC

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR,

ANUL MÂNTUIRII - 2016


LUNI - MIERCURI - 18:00 - DENIE

JOI - VINERI - 17.15 - DENIE

JOI - ORA 8.00 -SFÂNTA LITURGHIE

VINERI - ORA 9.00 SLUJBA CEASURILOR


SÂMBĂTĂ - 23:30 - CANONUL ÎNVIERII
Ideea ridicarii unui lacas de rugaciune în cadrul Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria S. Curie" era veche (1985-1986) si apartinea Profesorului Doctor Alexandru Pesamosca. Datorita regimului de atunci acest vis nu s - a putut concretiza cu toata lupta dusa de acest mare doctor.
Dupa evenimentele din 1989 conducerea spitalului a solicitat Patriarhiei Române - Arhiepiscopiei Bucurestilor numirea unui preot slujitor pentru spital.

În urma încheierii protocolului dintre Patriarhia Romana si Ministerul Sanatatii (iunie 1995) cu privire la acordarea asistentei religioase în unitatile spitalicesti, începând cu 1 Martie 1997 a fost numit P.C . Pr Smuc Daniel ca preot slujitor al spitalului.

Din acea data preotul, avand sprijinul conducerii spitalului prin Prof.Dr. Florea Iordachescu - Director medical, Ec. Teodor Ionescu - Director Economic si al angajatilor (medici, asistente si infirmiere) a pornit demersurile pentru constructia unui lacas de cult in curtea spitalului.

In vara anului 1997 s-a facut slujba de sfintire a locului unde avea sa se ridice biserica. La acesta slujba au participat: P.S. Teodosie Snagoveanul, Episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, P.C. Consilier Pr. Nicolae Surubaru, P.C. Inspector Daniel Rosu, un sobor de preotii precum si conducerea si angajati ai spitalului.

Pe data de 11 septembrie 1997 au început lucrarile de constructie la ridicarea lacasului care avea sa poarte ca hram pe Sfântul Ierarh Nicolaie al Mirelor Lichiei - Ocrotitor al tinerilor si Cuviosul Stelian Paflagonul - Ocrotitor al copiilor. Lucrarile au durat 5 luni, terminându-se in februarie 1998.

Tarnosirea bisericii a avut loc pe data de 22 februarie 1998 în Duminica Inficosatoarei Judecatii. Slujba sfintirii a fost savârsita de P.S. Teodosie Snagoveanul, Episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor alaturi de care s-au aflat P.C. Preoti Consilieri si un mare sobor de preoti. De asemenea au participat: membrii conducerii spitalului si angajati, Excelenta Sa Ambasadorul Poloniei in Romania - D-nul Bogumil Luft, reprezentantii a Primariei sectorului 4 si Primariei municipiului si foarte multi credinciosi din spital precum si din inprejurimile acestuia.

In toamna anului 1998 si primavara anului 1999 lânga biserica s-a construit o cancelarie si un pangar cu un loc de aprins lumanari.

Pentru ca acest lacas sa fie desavârsit, între anii 2001-2003, s-a executat pictura in tempera de catre pictorul bisericesc d-nul Valeriu Roman.

In perioada anilor 2002-2003 s-au executat si lucrarile de sculptura in lemn de stejar cu motive ale artei brancovenesti a usilor bisericii, stranei cantaretilor, axionitei si iconostasului mic, stranilor si catapetesmei.

In anul 2004 s-a realizat pictura iconoanelor catapetesmei de catre pictor iconar d-nul Nicusor Dumitru.

Tot în aceasta perioada constructia anexa (cancelaria si pangarul) a fost inaltata cu un etaj unde isi desfasoara activitatea Asociatia "Asezamantul Social Sfintii Martiri Brancoveni" care isi are radacinile in biserica spitalului si activeaza cu Inalta Binecuvantare a Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
biserica sfantul stelian si sfantul ierarh nicolae spitalul clinic de urgenta pentru copii Maria S. Curie