Blog

Vinerea Patimilor, anul 2014

Posted by [email protected] on April 18, 2014 at 3:55 PM

Vinerea Patimilor, reperzinta pentru noi, crestini, ziua in care mantuirea s-a facut posibila prin Rastignirea Rascumparatorului, desavarsita prin slavita Sa inviere „a treia zi dupa scripturi!”

In aceasta zi in Biserica Ortodoxa nu se savarseste Sfanta Liturghie, fiind consemnata in calendar ca „zi aliturgica”... dar insemnatatea liturgica a zilei, nu se diminueaza nicidecum, deoarece la slujba de dimineata, a ceasurilor, se aseaza in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf, spre cinstirea Mantuitorului... Sfantul Epitaf este o panza sfintita pe care este reprezentata punerea in mormant a Mantuitorului Hristos. Aceasta se impodobeste cu flori, se aseaza Sfanta Cruce si Sfanta Evanghelie, iar credinciosi se inchina cu mare evlavie, trecand pe sub masa pe care este asezat Sfantul Epitaf.


Seara la Denie se canta Prohodul Domnului de catre toti credinciosii din biserica. Dupa cantarea prohodului, la momentul potrivit, se va inconjura biserica, purtandu-se pe brate Sfantul Epitaf, care la intrarea in biserica, va fi asezat de catre preot pe Sfanta Masa, unde va ramane toata Saptamana Luminata.


„In mormant, viata,

Pus-ai fost, Hristoase

Si s-au spaimantat ostirile ingeresti

Plecaciunea Ta cea multa, preamarind!”

Categories: Saptamana Patimilor

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

biserica sfantul stelian si sfantul ierarh nicolae spitalul clinic de urgenta pentru copii Maria S. Curie